Feng Shui

Het (holistische ) interieur advies wat ik geef is gebaseerd op Feng Shui. Het is een eeuwenoude Chinese filosofie die nog steeds actueel is en in de praktijk wordt uitgevoerd. De meer dan 3000 jaar oude Oosterse leer leert ons hoe de mens en zijn omgeving met elkaar in verbinding staat en de interactie tussen beide. De Feng Shui gaat uit van de natuurwetten/ de 5 elementenleer.

Zonder dat we bewust  zijn heeft de omgeving een grote invloed op ons geluksgevoel, onze gezondheid en ons succes. Feng Shui is een hulpmiddel om bewust te worden van deze invloeden, eenmaal bewust geworden, helpt het om betere balans in de omgeving te brengen. Wat vertelt je huis jou?

Een fijne  ruimte om je heen zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit, je kunt ontspannen en opladen.

De 5 Elementen zijn: Hout, Vuur, Aarde, Metaal, Water.

Deze komen voort uit het Oosterse denken, waarbij Yin en Yang het uitgangspunt vormen. Yin staat onder andere voor het vrouwelijke de winter, donker. De andere pool is Yang wat onder andere staat voor het mannelijke de zomer, licht. Het energieveld dat ontstaat tussen die twee uitersten wordt beschreven door de 5 Elementen.

 

De 5 Elementen kunnen dus gezien worden als een verfijning van het principe van Yin en Yang. Deze Elementen zijn meestal niet letterlijk bedoeld, maar geven vaak uitleg aan de bepaalde energie: vele gedachten/betekenissen gaan achter deze Elementen schuil.

De Elementen staan dus niet alleen voor materiële zaken, zoals voorwerpen, kleuren, vormen, materialen, maar ook voor immateriële aangelegenheden zoals emoties en relaties.

Het belangrijkste instrument bij een ruimte analyse op basis van Feng Shui, is de plattegrond van de woning of werkplek. Op de plattegrond wordt een raster ( Lo Pan) gelegd waar je de 8 levenssectoren mee bepaald worden (bagua). Hiermee kan in kaart gebracht worden hoe de energie in de ruimte werkt. En wat voor invloed dat op ons als mens heeft.

Doormiddel van op te ruimen, harmonieus kleur en vorm gebruik en het plaatsen van meubels, in de juiste levenssector zal de natuurlijke energie flow optimaal stromen. Dit zorgt ervoor dat de ruimte in en om je heen fijn aanvoelt. Als er bewust of onbewust een verandering in je leven plaatsvindt, zal de ruimte om je heen mee veranderen en visa versa. Als dit niet het geval is, kan het zijn dat er een blokkade ontstaat. Een holistisch interieur advies, kan dan uitkomst bieden.

Leuk om je hier meer over te vertellen!