Feng Shui

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die nog steeds actueel is en in de praktijk wordt uitgevoerd. De meer dan 3000 jaar oude Oosterse leer leert ons hoe de mens en zijn omgeving met elkaar in verbinding staat en de interactie tussen beide. De Feng Shui gaat uit van de natuurwetten. Het betekent letterlijk Wind (Feng) en Water (Shui), twee machtige natuurverschijnselen waar wij geen invloed op hebben maar alles wat leeft afhankelijk van is. De wind voert de wolken mee (verspreiding van de energie) en zo ook het vruchtbaarheid schenkende water (houdt de energie vast).

De kracht die deze elementen naar ons toe brengt noemen we de Chi, levensenergie. Zonder dat we het bewust zijn heeft de omgeving een grote invloed op ons geluksgevoel, onze gezondheid en ons succes. Feng Shui is een hulpmiddel om bewust te worden van deze invloeden, eenmaal bewust geworden, helpt het om betere balans in de omgeving te brengen. Wat vertelt je huis jou?

Balans in de ruimte om je heen zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit, je kunt ontspannen en opladen. Om de balans en harmonie te herstellen in de ruimte doen we dit aan de hand van de 5 Elementenleer en de interactie tussen de twee energieën Yin en Yang kijken wij naar de energiestroom in een ruimte of gebouw met als doel de energie (weer) vrij te laten stromen, zodat de ruimte je zal ondersteunen.

De 5 Elementen zijn de basis van waaruit ik mijn advies geef voor een ruimte.

De Elementen zijn: Hout, Vuur, Aarde, Metaal, Water.

Deze komen voort uit het Oosterse denken, waarbij Yin en Yang het uitgangspunt vormen. Yin staat onder andere voor het vrouwelijke de winter, donker. De andere pool is Yang wat onder andere staat voor het mannelijke de zomer, licht. Het energieveld dat ontstaat tussen die twee uitersten wordt beschreven door de 5 Elementen.

De 5 Elementen kunnen dus gezien worden als een verfijning van het principe van Yin en Yang. Deze Elementen zijn meestal niet letterlijk bedoeld, maar geven vaak uitleg aan de bepaalde energie: vele gedachten/betekenissen gaan achter deze Elementen schuil.

De Elementen staan dus niet alleen voor materiële zaken, zoals voorwerpen, kleuren, vormen, materialen, maar ook voor immateriële aangelegenheden zoals emoties en relaties.

Het belangrijkste instrument bij een ruimte analyse op basis van Feng Shui, is de plattegrond van de woning of werkplek. Op de plattegrond wordt een raster ( Lo Pan) gelegd waar je de 8 levenssectoren mee bepaald worden (bagua). Hiermee kan in kaart gebracht worden hoe de energie in de ruimte werkt. Daarnaast maak ik een persoonlijk 5 Elementen profiel (niet alleen een ruimte maar ook wijzelf hebben de 5 elementen in ons). Door deze twee analyses over elkaar te leggen, wordt duidelijk hoe jij en de ruimte invloed op elkaar uitoefenen. Doormiddel van op te ruimen, harmonieus kleur en vorm gebruik en het plaatsen van meubels, in de juiste levenssector zal de natuurlijke energie flow optimaal stromen. Dit zorgt ervoor dat de ruimte in en om je heen fijn aanvoelt. Als er bewust of onbewust een verandering in je leven plaatsvindt, zal de ruimte om je heen mee veranderen en visa versa. Als dit niet het geval is, kan het zijn dat er een blokkade ontstaat. Een Feng Shui consult kan dan uitkomst bieden.

Leuk om je hier meer over te vertellen!